Kom tillbaka till träningen efter en skada

Skador orsakade av fysisk aktivitet kan uppstå av många olika anledningar. Intensiv belastning av kroppen under korta perioder är den vanligaste, men det finns också olyckor som är omöjliga att förutse. Oavsett orsaken kan det vara svårt att återgå till fysisk aktivitet efter en skada, hur gärna du än vill det.

Om du vill komma tillbaka till träningen efter en skada finns det några olika sätt att gå tillväga. Från att investera i rätt rehabprodukter till att lyssna på din kropp har vi sammanfattat de mest grundläggande tips du kan ta i beaktande. Men kom ihåg att allas skador är olika, så det som fungerar för någon annan kommer inte nödvändigtvis att fungera för dig.

Få ett klartecken från din läkare eller sjukgymnast

Det är mycket viktigt att du får grönt ljus av din läkare eller sjukgymnast innan du över huvud taget börjar med fysiskt ansträngande aktiviteter efter ett längre uppehåll. De är trots allt experter på området och kan ge dig råd om huruvida din kropp är redo att börja utsättas för fysisk ansträngning igen. 

Det är lätt att undvika att rådfråga läkare eller sjukgymnast av rädsla för att få ett nej, men det är alltid bättre att veta säkert innan du återgår till träningen för att undvika ytterligare skador. Kom ihåg att om du börjar träna tidigare än du borde, kommer det bara att förlänga din återhämtningstid.

Börja långsamt och vila länge

När man väl känner sig redo att börja träna igen är det tyvärr vanligt förekommande att överskatta hur mycket fysisk ansträngning kroppen klarar av. Och om du överanstränger dig när skadan precis har läkt eller håller på att återhämta sig kommer du att förvärra kroppens tillstånd ytterligare. Därav vikten av att börja långsamt och skapa utrymme för längre återhämtning.

Om det till exempel är en knäskada du repar dig från som löpare bör du inte springa milen det första du gör efter en tids vila. Då är det bättre att börja långsamt och sträva efter att inte löpa mer än 5 kilometer i början och inte anstränga dig så hårt som du är van vid. Därutöver bör du se till att du tar längre pauser mellan varje träningspass. På så sätt ger du din kropp den tid den behöver för att återhämta sina krafter och prestera igen efter någon dag.

Växla mellan olika fysiska aktiviteter

Om du är van vid att utöva en enda fysisk aktivitet, till exempel löpning eller styrketräning, och återhämtar dig från just denna aktivitet, föreslår vi också att du försöker växla mellan olika träningsformer. Detta beror på att kroppen är mer benägen att ta skada om den utsätts för en enda typ av träning, eftersom samma muskler aktiveras gång på gång och således slits ut med tiden. 

För att komma tillbaka på rätt spår rekommenderar vi därför att du schemalägger olika fysiska aktiviteter. På så sätt får kroppen utrymme att återhämta sig utan att nödvändigtvis behöver minska antalet träningspass!

Lyssna på din kropp

Sist men inte minst ska du inte underskatta vikten av att faktiskt lyssna på din kropp. Förse den med den näring den behöver och tillåt dig själv att vila när du känner att det är nödvändigt.