Fördelar med att plugga på distans

Allt fler universitet erbjuder elever att plugga på distans än någonsin förr. Det har delvis att göra med den accelererande digitaliseringen av samhället, men också att man sedan pandemin insett vilken flexibilitet distansstudier erbjuder. Att plugga på distans har sina uppenbara fördelar, och vi går igenom några här för att motivera dig att förverkliga dina drömmar.

Innan vi går vidare med fördelarna vill vi belysa att allt med distansplugg inte bara är guld och gröna skogar. Vare sig du vill läsa till programmerare eller socialpedagog på distans kräver alla studier tålamod. När du läser på distans bär du dessutom själv ansvaret för att schemalägga dina studier, vilket många anser är den största nackdelen med just distansplugg. Vi anser dock att fördelarna väger tyngre än nackdelarna och har därför sammanställt några centrala plus med att plugga på distans här.

Ökad flexibilitet i vardagen

Om du har den disciplin och det driv som krävs för att studera på distans kan du dra nytta av den ökade flexibiliteten som distansplugg ger. Eftersom du inte är bunden till en fysisk plats eller särskilda tider slipper du planlägga din dag utefter studierna. Istället får du möjlighet att planera dina studier utefter din vardag. Det skapar utrymme för mer flexibilitet och ger dig större kontroll över din värdefulla tid. Dessutom kan du plugga från praktiskt taget var som helst i världen – Spanien eller Sydkorea, du bestämmer!

Du kan lära dig i egen takt

Ett problem med det traditionella utbildningssystemet är att många program och kurser drar alla elever över samma kam. Man förväntar sig att alla ska kunna plugga lika mycket och därmed också prestera lika bra. Men faktum är att det är långt ifrån hur det ser ut i verkligheten. Alla människor tar olika lång tid på sig att lära sig nya saker och därför är det beklagligt att man förväntar sig liknande resultat av alla elever. När du pluggar på distans kan du genomgå och bearbeta föreläsningar flera gånger tills det sitter och således lär du dig i egen takt.

Du slipper pendla

När du läser på distans och inte på plats slipper du allt som har med kollektivtrafiken att göra. Du behöver inte pendla eftersom du inte behöver befinna dig fysiskt på plats för att lyssna på en föreläsning eller delta i ett seminarium. Eftersom många distansstudier är helt digitala behöver du varken ödsla tid på att sitta i en buss fram och tillbaka från skolan, eller pengar på ett busskort. Se bara till att röra på dig dagligen och äta hälsosamt så att din kropp inte blir lidande.

Många alternativ att välja mellan

Antalet universitet som erbjuder diverse kurser och hela program på distans har som sagt ökat i rekordfart på sistone. Detta är föga förvånande med tanke på de många fördelarna med distansstudier. Det betyder också att det finns otroligt många val för dig som gärna vill läsa på distans. Ta dig tid att sätta dig in i vilka utbildningar du kan läsa på distans och se till att välja det som passar dig perfekt.